ponedeljek, 6. julij 2015

O ločljivosti

 

 

Digitalni format

V naslednjem članku bomo poskusili razložiti kaj je to digitalna oblika. Opravičujemo se za polstrokovno in mestoma polomljeno izrazoslove serije članklov, ki sledi.

Digitalni format je način na katerega je shranjena informacija. V našem primeru, kjer shranjujemo informacijo o tem kako vibrira zrak, uporabimo dve dimenziji. V eni dimenziji sledimo času, v drugi pa beležimo energijo, ko jo nosi molekula zraka. Vsako sekundo narišemo 96000 semplov, pikic ali točk, ki vsaka označuje višino krivulje oziroma energijo, jakost, glasnost. Računalnik bo za pomenje vsake od teh zelo natančnih točk uporabil 32 bitov svojega spomina. Z drugimi besedami, naš avdio posnetek je ločljivosti 96 kHz krat 32 bitni razpon.
Če bi nameravali zapeči glasbo na zgoščenko bi uporabili standardno ločljivost za ta namen 44 kHz in 16 bitov, ampak ker bomo počeli druge stvari, je bolje, da to počnemo pri večji ločljivosti, kajti ko bomo na primer dodali kakšne zvočne efekte, se bodo računale nove vrednosti semplov in stvar zveni bolje, kadar so ti izračuni opravljeni z večjo natančnostjo.

Analogni format


Sledečih nekaj makro forografij bo prikazalo, kako zgleda glasba zapisana na gramofonski plošči. Da bi obudile glasbo zapisano na tej plošči, bodo molekule vinilne plastike vodile gramofonsko iglo po kanalčkih in povzročale njeno vibriranje. Ta vibracija se pretvori v električni signal, ki na drugem koncu potuje v zvočnike, v katerih strese membrano, ki s svojim tresenjem zraka reproducira zvok.

Plošča se zavrti 33-krat na minuto. Z meritvijo zunanjega oboda plošče, ki znaša približno 90 cm, dobimo predstavo o tem kako je informacija shranjena na analogni način.



Gramofonska igla se na svoji poti trese in poskakuje ter se odbija v vseh smereh podobno kot svetloba na tej sliki.


Slika površine te rahlo prašne plošče.


Pri enem obratu, ki torej ustreza 90 cm dolgi poti, ob 33 obratih na sekundo, to je en obrat vsake dve sekundi, sliko sedaj zmanjšamo na 1 milimeter.


900 mm je uporabljeno za shranjevanje približno 2 sekund glasbe, milimeter torej shranjuje 2,22 milisekunde.


Milimeter dolga pot analognega signala, tukaj za lažjo predstavo plastike prikazana na dvodimenzionalni sliki, bo zakodirana v 2,22 milisekunde digitalnega signala.


Povečano do stopnje, kjer lahko vidimo posamezne sample.

Ni komentarjev:

Objavite komentar