ponedeljek, 6. julij 2015

Čiščenje in odstranjevanje šuma



Čiščenje in odstranjevanje šuma


Ta kos plastike ponavadi imenovan plošča, album ali LP (iz angleščine long play) je fizični nosilec informacije. Gramofonska igla, ki sledi kanalu, vibrira v kot to narekuje oblika plastike in svoje tresljaje pretvarja v električni signal, ki je kasneje pretvorjen v zvok. Da bi dobili jasen in čimbolj brezhiben zvok je zato koristno ploščo vsake toliko očistiti.

V ta namen, da bi očistili mikro delce prahu, ki se je zažrl na površino plošče, uporabimo mehko tkanino. To je verjetno še najboljša metoda za čiščenje plošče, saj ta vrsta nečistoče niso nič drugega kot majhni trdni delci, ki jih je moč zdrgniti s površine. Pranje plošče z milnico je po drugi strani, razen kadar se lotevamo določenih mastnih nečistoč, zguba časa.



Čiščenje prasketanja

Včasih lahko stara in obrabljena ali kako drugače poškodovana površina plošče povzroča prasketanje. Razpoznaven zvok pokanja in prasketanja povzroči gramofonska igla, ko na poškodovanih mestih poskoči. Ta kratek in glasen moteči pok je na srečo možno digitalno odstraniti. Tako je, zaradi njegove prepoznavne oblike, lahko prasket prepoznamo in očistimo.

Najprej zaznamo in lociramo motnjo.

  Ogledamo si zadevo od bliže. Gre za kratek in glasen zvok.

Odstranimo motnjo in obenem povrnemo prvotno obliko zvočne slike..


Odstranjevanje šuma


Ko že govorimo o čiščenju določenega prepoznavnega vzorca, lahko tukaj omenimo tudi  metodo za čiščenje šuma. Omenili bomo način s katerim lahko odstranimo neželjeni šum, ki se nahaja v ozadju našega posnetka.

Recimo, da je skozi celotem posnetek vseskozi prisoten manjši šum. Recimo, da gre za mnogo manjših klikov in pokov ter prasketanja in šumenja, ker gre za zelo zguljeno ploščo.


Lociramo in označimo predel, ki šumi. Najlažje najdemo tak predel med dvema pesmima, kjer naj bi bila tišina. Potem analiziramo ta del posnetka. Audacity bo naredil profil šuma in si zapomnil karakter šumenja.


V drugem koraku odstranimo šum. Odstranjevanje šuma poteka z matematičnim odštevanjem dveh krivulj, kjer dobimo šumeč posnetek minus sam šum, ki je enako posnetek kakršen je bil originalno, preden se je vanj naselil šum.

Pravzaprav matematika tukaj ne more biti popolna, kajti že sam karakter šuma ni popoln. Ker ima vzorec šuma, ki smo ga izmerili, vedno tudi nekaj podobnosti z oblikami, ki se nahajajo tudi v sami glasbi, ga nikoli ne bo možno popolnoma izolirati. Zaradi tega je rezultat očiščena glasba, ki zveni preveč čisto, zveni prazno, kot bi ji primanjkovalo barve. Zgodi se lahko, da bodo v procesu čiščenja šuma nekateri zvoki popačeni.

Posledično se postavlja tudi vprašanje ali sploh odstranjevati šum s posnetkov. Oziroma ali šum odstranjevati v polni meri. Obstajata dva različna pogleda na to vprašanje, izpostavili pa bi radi mnenje strokovnjaka, ki pravi: "Pustite šum pri miru, zadeva se bo sama rešila po naravni poti. Človekovo uho je čudovit aparat, ki bo sprocesiral slišani signal, ga poslal  kot skozi filter, vsa odštevanja bodo opravili možgani v živo, in vse dokler sega šum od izven slišnih nizkofrekvenčnih do visokofrekvenčnih valovnih dolžin, bo človek lahko užival v originalno zveneči glasbi, ne da bi šum pri tem sploh opazil."

Ni komentarjev:

Objavite komentar