ponedeljek, 6. julij 2015

Kako posneti radijski signal


Kako posneti glasbo lokalnih radijskih postaj


Radio je star izum. Kljub temu so radijske postaje še danes medij, ki mu ljudje prisluhnejo največkrat. Imenovan tudi FM radio (kratica pomeni frekvenčno moduliran radijski signal), gre za način kako radisjki oddajnik pošilja signal v eter. Vaš radijski sprejemnik potrebuje anteno, s katero lovi tak radijski signal, ki pa ni dosegljiv povsod, kajti moč signala z razdaljo peša. Signala na primer ne morete loviti v predoru ali če se nahajate za hribom, ki je širši od radijske valovne dolžine.


Signal lokalne radijske postaje, to je postaje, ki ima anteno v vašem kraju,  je ponavadi dovolj močan, da tak radio lovimo. V naslednjem primeru si bomo ogledali kako posneti glasbo iz lokalne radisjke postaje. Vse kar potrebujemo je radijski sprejemnik, kot je ta na sliki. Povežemo ga z račinalnikom (izhod za slušalke v line-in na računalniku) in posnamemo z Audacity skozi stereo mix linijo.


Kako posneti glasbo iz radijskih postaj širom sveta



Po svetu obstajajo posebne namenske antene, ki lovijo lokalne radijske valove in jih pošiljajo na internet. Ne zajemajo samo lokalnih radijskih postaj, temveč vse radijske signale v vseh pasovnih širinah, vključujoč radio amaterje, walkie-talkie, izvenzemeljske signale, atmosferski šum, in podobno.
Da bi posneli glasbo iz radijskih postaj iz katerega koli konca sveta, najprej ujamemo željeno radijsko postajo, ki oddaja na neki frekvenci, nakar glasbo posnamemo na enak način kot je opisano zgoraj. Naslednji dve sliki prikazujeta WebSDR storitvi iz Avstralije in Slovenije. SDR pomei softversko definiran radijski sprejemnik.



 
 (za povečavo slike klikni na sliki z desnim gumbom in izberi prikaži sliko)

Ni komentarjev:

Objavite komentar