ponedeljek, 6. julij 2015

Kako digitalizirati gramofonsko ploščo

Kako digitalizirati gramofonsko ploščo

 

Kako torej zripati vinilko

Da bi pretvorili glasbo iz gramofonske plošče v mp3 obliko, primerno za poslušanje na mp3 predvajalniku, bomo v spodnjem primeru uporabili gramofon, ki je z računalnikom povezan preko USB povezave.



Gre za enostaven način povezave. V primeru, da imamo starejši gramofon, ki nima USB priključka, bi tak gramofon priključili drugače. Priključili bi ga na LINE-IN vhod na zvočni kartici. 



 




Za prenos glasbe v digitalo obliko smo uporabili sledeči software:
Ko bo gramofon povezan z računalnikom, bo EZ Vinyl glasbo poslal do zvočnikov, medtem ko bo Audacity poskrbel za snemanje, obdelavo kot je odstranjevanje šuma in posnel datoteko mp3.




Preden začnemo snemati je potrebno skonfigurirati povezavo:
To naredimo v nastavitvah Nadzorne Plošče (Control Panel), kjer nastavimo USB Avdio CODEC (ta naprava je naš gramofon) za privzeto snemalno napravo. S tem povemo, da bomo snemali kar prihaja iz gramofona.




Med drugimi lastnostmi te na novo priključene naprave nastavimo še jakost signala na okrog 4 do 5. Gramofonska naprava je tu podobna mikrofonu, ki je občutljiv, zato so jakosti večje od 5 lahko preglasne in povzročijo popačenje zvoka.

 


Nato povemo še kakšen signal prihaja iz gramofona. Gre za stereo signal in v takšni obliki ga želimo tudi posneti.






Audacity nastavimo tako kot je prikazano na sliki ter s tem povemo od kod prihaja signal, ki ga želimo posneti. Na ta način lahko slišimo glasbo iz gramofona in Audacity jo lahko posname.




Ni komentarjev:

Objavite komentar