ponedeljek, 6. julij 2015

Kako prilagoditi motor, da se vrti s pravilnimi obrati


Kako prilagoditi motor, da se vrti s pravilno hitrostjo


Vinilne plošče so narejene za predvajanje pri hitrosti 33,3 obratov na minuto . Gramofon jih mora vrttei s to hitrostjo, če želi reproducirati glasbo v pravilni tonaliteti in barvi zvoka. Vendar motor, ki je pripet na vrteči podstavek z gumijastim jermenom, ne pride vedno iz tovarne uglašen na točno 33,3 obratov. Zato je potrebno, če želimo doseči popolnost, v takem primeru motor prilagoditi.
Da bi ugotovili, kako hitro pravzaprav naš motor vrti ploščo, lahko uporabimo različne metode. Pri naši prvi meritvi smo uporabili metodo primerjanja dolžine pesmi, kjer smo primerjali dolžino naše posnete skladbe s preverjeno pravo dolžino te iste.

Meritev in prilagoditev


Pri prvi grobi oceni opazimo, da ima v primerjavi z različnimi več ali manj pravilnimi verzijami pesmi snetih iz uradnega digitalnega medija, gramofon malce večjo hitrost. Njegovo hitrost rotacije ocenimo na 33,71 rpm.


(za večjo sliko pritisni desni klik na sliki in izberi View)

  Zdaj obrnemo gramofon na glavo...
 
  ... in prilagodimo hitrost z izvijačem.
Po večkratnih poskusih bi se morala plošča končno vrteti na željenih 33,3 rpm.


Drug način merjenja rezultatov


Drug način primerjave pesmi iz gramofona z originalno pesmijo je primerjava dveh not, naprimer primerjava neke klavirske note, za katero vemo kako zveni pravilno uglašena ali v našem primeru primerjava akorda zaigranega na kitari.


To naredimo tako, da najprej odčitamo frekvenco dane slišane note.


V tem primeru gre za noto s frekvenco 370 nihajev na sekundo (370 Hz).

Nota "A" zaigrana na violini naprimer, niha s frekvenco 440 Hz. Gre za moderno konvencijo po kateri so inštrumenti večinoma uglašeni na ta način.
Za primerjavo koliko naša nota odstopa od originalne, vnesemo obe odčitani vrednosti v tabelo.


Tabela pokaže, da se motor vrti s 33,03 rpm.



Končna meritev


Rezultati naših predhodnih kalibracij motorja kažejo, da smo uspeli motor uglasiti skoraj do potankosti natančno, če le predpostavimo, da smo to storili bodisi z zelo mirno roko in dovolj kvalitetnim izvijačem, bodisi s parvilno uglašenimi inštrumenti , da je tisto kar slišimo, zvenelo pravilno. Pri naši končni meritvi se ne bomo zanašali na svojo roko ali uho, tokrat bomo meritev opravili z očmi.
Da bi videli koliko obratov na minuto opravlja plošča sedaj, jo posnamemo na film, nato si tega ogledamo v počasni hitrosti ter štejemo kolikokrat se plošča zavrti v natanko minuti. Moralo bi biti 33 krat in še za eno tretjino.


Tako tudi je.

Ni komentarjev:

Objavite komentar