ponedeljek, 6. julij 2015

Kako posneti električno kitaro in vokal


Kako na računalnik priključiti mikrofon in druge naprave je bilo opisano že v predhodnih člankih. V sledečem članku bomo opisali alternativni, izboljšan način priključitve in snemanja električne kitare in mikrofona.

Mešalna miza



Ker mikrofonski vhod, ki se nahaja na zvočni kartici računalnika, ponavadi ni najbolj zmogljiv, je dosti boljša alternativa, če mikrofon priključimo na ojačevalec. V našem primeru je to Yamahin ojačevalec z dvema vhodoma (za kitaro in za mikrofon), katerih signal je ojačan, in dva izhoda (za slušalke in USB izhod za na računalnik). Naprava služi kot mešalna miza, ker z njo tipično uravnamo jakost kitare in mikrofona ter oba zmešamo v en stereo kanal. Slušalke so neobvezne, z snemanjem nimajo nobenega opravka, služijo le temu, da slišimo kako zveni zmešani signal.


Ko priključimo Yamahin ojačevalec na računalnik z USB kablom, služi ta kabel za električno napajanje, preko njega pa tudi Windows nadzorna plošča prepozna to novo priključeno napravo. V Nadzorni plošči smo to napravo poimenovali "Yamaha mixer" in nastavili njeno snemalno jakost na 100%.


Mimogrede, če bi želeli vokal in kitaro samo poslušati na računalnikovih zvočnikih ne da bi snemali, lahko to storimo s tem istim USB kablom. Zato se ta povezava tudi imenuje univerzalna (USB - univerzalno serijsko vodilo), povezava služi v vse namene. V takšnem primeru lahko povemo Windowsom naj poslušajo Yamaha napravo in odigrajo kar prihaja z nje.


Kako posnamemo električno kitaro in vokal



 Zdaj ko smo torej priključili in skonfigurirali Yamahino mešalno mizo, lahko priključimo še inštrumente.


Obstaja približno pet vhodnih konektorjev, kateri omogočajo različne kombinacije kako priključiti inštrumente. Od teh sta dva konektorja idealna za kasnejšo priključitev klaviature.
V primeru na sliki je mikrofon priključen na mono vhod, ki se nahaja na obeh kanalih, medtem ko je kitara priključena na desni kanal.


Ko smo priključili inštrumente, počasi pojačamo njihovo glasnost dokler ne najdemo ustreznega razmerja jakosti inštrumentov. To ali je signal preglasan lahko ugotovimo vizualno iz samega Audacity posnetka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar